"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 3540

3540 Bize Şuayb haber verdi ki, ez-Zuhrî şöyle demiştir: Muhammed ibn Cubeyr, Kureyş tarafından sefirlikle gönderilen bir hey’et arasında bulunduğu hâlde Muâviye’nin huzurunda geçen bir vak’ayı ve ondan işittiklerini şöyle tahdîs ediyordu: Abdullah ibn Amr ibni’l-Âs’ın:

— İleride Kahtânîler’den bir melik olacak… diye tahdîs eder olduğu Muâviye’ye ulaştı.

Muâviye bu sözden sinirlendi de hemen hey’et karşısında ayağa kalktı ve Allah’ı lâyık olduğu sıfatlarla sena etti. Sonra “Amma ba’du” deyip şöyle hitâb etti:

— (Ey Kureyş hey’eti!) Sizden bâzı adamların Allah’ın Kitâbı’nda olmayan ve Rasûlüllah’tan da rivayet edilmeyen birtakım sözler söyleyip nakletmekte oldukları haberi bana ulaşmıştır. Bu adamlar sizin câhillerinizdir. Sizler, sahibini sapıklığa sürükleyen bâtıl sözlerden sakınınız! Ben Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’tan şöyle buyururken işittim: “Şübhesiz bu iş (yani devlet başkanlığı) Kureyş üzerinde bulunacaktır. Onlar dînî vecîbelerini îfâ ettikleri ve adâleti yürüttükleri müddetçe, onlara hiçbir kimse bu hususta düşmanlık edemiyecektir. Meğer ki onlar dinden, adaletten saparlar, bu hâlde Allah Kureyş’i yüzüstü sürçtürür, rezîl eder”.