"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 3262

3262 Bize Amr ibnu’l-Hâris haber verdi. Ona da Bukeyr ibnu’l-Eşecc tahdîs etmiştir. Ona da Busr ibn Saîd tahdîs etmiştir. Ona da Zeyd ibn Hâlid el-Cuhenî (radıyallahü anh) tahdîs etmiştir. Busr ibn Saîd’in beraberinde, Peygamber’in zevcesi Meymûne’nin himayesinde bulunmuş olan Ubeydullah el-Havlânî bulunuyordu. Râvî dedi ki: İşte bu ikisine Zeyd ibn Hâlid tahdîs etti. Ona da Ebû Talha şöyle tahdîs etti: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): “Melekler, içinde suret bulunan herhangi bir eve girmezler” buyurdu.

Sahâbî râvî Busr dedi ki: (Bu hadîsi bana rivayet ettikten bir zaman sonra) Zeyd ibn Hâlid hastalandı. Biz de ona hasta ziyaretine gittik. Eve girdiğimizde içeride, üzerinde birtakım suretler bulunan bir perde ile karşılaştık. Ben orada bulunan Ubeydullah el-Havlânî’ye:

— Bu Zeyd ibn Hâlid bize Peygamber’den tasvirler hakkındaki hadîsi tahdîs etmedi mi? (Şimdi evinde bu resimli perde ne oluyor?) dedim.

Ubeydullah bana;

— Zeyd ibn Hâlid bu hadîsi Ebû Talha’dan bize naklederken, sonunda “İllâ rakmen fîsevbin (Elbisedeki nakış ve resim müstesnadır)” demiştir; sen onu işitmedin mi? dedi.

— Hayır işitmedim, dedim. O da:

— Fakat sen o hadîsi işittin, o bunu muhakkak zikretmiştir, dedi.