"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 3006

Mucâhid ibn Cebr dedi ki: Ben İbn Ömer’e: Gazve irâde olundu (yahut: Ben gazveye gitmek istiyorum), dedim. İbn Omer: Ben malımdan bir kısmı ile sana yardım etmek arzu ediyorum, dedi.

Ben: Allah bana malı bollaştırdı, dedim. İbn Omer zenginliğin sana âiddir. Ben malımdan bir kısmının bu yolda (harcanmış) olmasını arzu ediyorum, dedi.

Ve Omer (radıyallahü anh): İnsanlar, cihâd yapmaları için bu maldan (yânı millet malından) alıyorlar, sonra da cihâd etmiyorlar. Kim böyle yaparsa, biz onun (bu maksadla) almış olduğu malını ondan geri almaya daha haklıyızdır, demiştir.

Tâvûs ile Mucâhid: Sana kendisi ile Allah yolunda cihâda çıkacağın birşey yükseltildiği zaman, sen onu (Allah yoluyla ilgili olan yerlerden) istediğin işte kullan, hattâ onu ailen yanında da koy, demişlerdir.

3006 Ben (îmâm) Mâlik ibn Enes’ten işittim: O, Zeyd ibn Eslem’e sordu da Zeyd de şöyle dedi: Ben, Bâbam Eslem’den işittim, şöyle diyordu: Omer ibnu’l-Hattâb (radıyallahü anh) şöyle dedi: Ben Allah yolunda (cihâd etmesi için) birisini bir at üzerine bindirip yüklemiştim. Sonra o atı satılıyor gördüm. Hemen Peygamber’e:

— O atı satın alayım mı? Diye sordum. Peygamber:

— “O atı satın alma ve sadakana dönme!” buyurdu.