"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 2951

İbn Omer’den Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in: ”Benim rızkım mızrağımın gölgesi altında kılındı. Horluk ve cizye vermek de benim emrime muhalefet edenler üzerine kılındı” buyurduğu zikrolunur.

2951 Ebû Katâde el-Ensârî’nin himayesinde bulunan Nâfi’den; o da Ebû Katâde’den haber verdi ki, Ebû Katâde (Hudeybiye yılı) Rasûlüllah’ın beraberinde idi. Nihayet Mekke yolunun bir yerinde oldukları zaman Ebû Katâde umre niyetiyle ihrama girmiş bulunan birtakım arkadaşlanyle beraber bir keşif vazifesi için geri kaldı. Ebû Katâde kendisi ihrâmlı değildi. Bu sırada birden bir yaban eşeği gördü. Hemen atının üstünde doğruldu. Arkadaşlarından kendisine kamçısını uzatıp vermelerini istedi. Onlar (ihrâmh oldukları gerekçesiyle) bunu kabul etmediler. Yine onlardan kendi mızrağını vermelerini istedi. Onlar yine çekindiler. Bunun üzerine Ebû Katâde mızrağını kendisi aldıktan sonra yaban eşeği üstüne atını koşturdu ve onu öldürdü. O eşeğin etinden Peygamber’in sahâbîlerinin bâzısı yedi, bâzısı da yemekten çekindi. Nihayet Rasûlüllah’a eriştikleri zaman bu eti yemenin hükmünü kendisine sordular. Rasülullah (sallallahü aleyhi ve sellem):

— “Bu, Allah’ın sizlere ihsan ettiği bir yiyecektir” buyurdu.

Zeyd ibn Eşlem; o da Atâ ibn Yesâr’dan; o da Ebû Katâde’den bu yaban eşeği hakkında Ebu’n-Nadr’ın hadîsinin benzeri gelmiştir. Bunda Rasülullah: “Beraberinizde onun etinden bir parça var mı?” buyurdu fıkrası vardır