"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 2740

Müşriklerle barış konusunda Ebû Sufyân (Sahr ibn Harb)’dan Hırakliyus’la ilgili hadîs vardır. Avf ibn Mâlik de, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’den: “Sonra sizinle Asfar oğulları (yani Rumlar) arasında bir mütâreke, yani bir barışma olur” dedi. Yine bu konuda Sehl ibn Huneyf, Esma bintu Ebî Bekr ve Mısver ibn Mahreme de Peygamberden hadîs rivayet etmişlerdir.

2740-Ve Mûsâ ibn Mes’ûd da şöyle dedi: Bize Sufyân ibn Saîd, Ebû İshâk’tan; o da el-Berâ ibn Âzib (radıyallahü anh)’den tahdîs etti; o şöyle demiştir: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Hudeybiye günü müşriklerle üç madde barış anlaşması yaptı:

1. Müşriklerden her kim Allah’a îmân edip Peygamber’e gelirse, Peygamber onu müşriklere geri verecek; müslümânlardan da her kim müşrikler tarafına giderse Mekkeliler onu geri vermeyecektir.

2. Mekke’ye gelecek sene girilecek ve Mekke’de ancak üç gün ikaamet edilecek.

3. Mekke’ye kılıç, yay ve benzeri silâhlar muhafazaları içinde olarak girilecek.

(Barış maddeleri kararlaşıp yazılacağı sırada) Ebû Cendel (ki, Kureyş elçisi olan Süheyl ibn Amr’ın oğludur, Mekke’den hapisten kaçarak) ayakları zincirde, seke seke oraya gelmişti. (Süheyl, anlaşma maddesi gereğince oğlunu istedi.) Peygamber de Ebû Cendel’i Kureyşliler’e geri verdi. (Buhârî dedi ki): Râvî Müemmel ibn İsmâîl, Sufyân es-Sevrî’den rivayetinde Ebû Cendel’i zikretmedi de, onun yerine “İllâ bi-culubbi’s-silâh” dedi.