"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 1593

1593 Bize Ebû Şihâb Mûsâ ibn Nâfi’ tahdîs edip şöyle dedi:

Bir defasında Mekke’ye mutemetti’ hacısı olarak umre niyetiyle gel­dim. Terviyeden üç gün evvel Mekke’ye girdik. Mekke ahâlîsinden bâzı insanlar bana:

— Şimdi senin haccın Mekkeliler’in (az meşakkatli ve az sevâb-ı) haccına dönmektedir, dediler.

Ben de hemen Atâ ibn Ebî Rebâh’ın yanına gittim ve kendisin­den fetva istiyordum. Atâ şöyle dedi:

— Bana Câbir ibn Abdillah (radıyallahü anh) şöyle tahdîs etti: Kendisi, Peyamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Mekke’ye kurbanlık develer gönderdiği hacc günü, Pey­gamber ile beraber hacc etmiştir. Sahâbîler o günü mufred hacc niyetiyle ihrama girip telbiye etmişlerdi. Peygamber onlara:

— “Haccınızı umreye çeviriniz: Beyt’i tavaf, Safa ileMerve ara­sını sa’y etmek ve saçlarınızı kısaltmak suretiyle ihramlarınızdan çı­kınız. Sonra ihrâmsız olarak Mekke’de ikaamet ediniz. Tâ terviye (yani Zu’l-hicce’nin sekizinci) günü olduğu zaman hacc niyetiyle ihrama girip, telbiye ediniz. Ve evvelki ihrâmlanmış olduğunuz mufred hac­cınızı (böylece) temettü’ haccı yapınız” buyurdu.

Sahâbîler:

— Yâ Rasûlallah! Biz ilk ihrama girişimizde hacc diye isimlendirdiğimiz hâlde, o haccımızı nasıl mut’a’ (yani umre) yaparız? dedi­ler.

Peygamber:

— “Siz benim emrettiğim şeyi yapınız! Eğer ben de kurbân sevk etmemiş olaydım, muhakkak size emrettiğim gibi yapardım. Lâkin şim­di kurbânım varacağı yere ulaşıncaya (yani Minâ’da kesilinceye) ka­dar, ihrâmlıya haram olan şeylerden hiçbirisi bana halâl olmaz” buyurdu.

Bunun üzerine sahâbîler de Peygamber’in emrettiği gibi yaptılar .