"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 1561

1561 Bize İbnu Cureyc haber verip şöyle demiştir: Bana Atâ ibn Ebî Rebâh haber verdi. Atâ’ya da Ya’lâ’nın oğlu Safvân şöyle haber vermiştir: Ya’lâ ibn Umeyye, Umer ibn Hattâb’a: Peygamber’e vahy edilirken, Peygamber’i bana göster, demişti. Ya’lâ ibn Umeyye dedi ki: Peygamber el-Cı’râne’de bulunduğu sırada, yanında sahâbîlerinden bir topluluk da varken, yanına bir adam çıkageldi ve:

— Yâ Rasûlallah! Güzel koku sürünmüş olarak umre için ihra­ma giren bir kimse hakkında nasıl re’y edersin (yani ne buyurursun)? diye sordu.

Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir müddet sustu. Akabinde kendisine vahy gel­di. Umer hemen Ya’lâ’ya işaret etti. Ya’lâ da geldi. O sırada Rasûlullah’ın üzerinde bir örtü vardı, bu örtü O’na gölgelik yapılmıştı. Ya’lâ başını bu örtünün içine soktu. Ve Rasûlullah’ı (vahyin şiddetli ağırlığından) yüzü kızarmış bir hâlde gördü. Rasülullah, uyuyan kim­senin gidip gelen nefesi gibi hırıltıyle nefes alıp veriyordu. Sonra Rasûlullah’tan bu hâl (yavaş yavaş) sıyrıldı. Akabinde:

— “Umreden sormuş olan kimse nerede?” buyurdu. Bunun üzerine yanına birisi getirildi. Rasülullah ona:

— “Bedenine ve elbisene bulaşan kokuyu üç kerre yıka, üzerin­deki cübbeyi de çıkar, (bu ihramı giy de) haccında yapacağın işler gibi, umrende de yap!” buyurdu .

İbn Cureyc dedi ki: Ben Atâ’ya, Peygamber bu adama üç defa yıkamasını emrettiği zaman, temizlemeyi, paklamayı mı kasdetmiştir? diye sordum. Atâ da bana: Evet, diye cevâb verdi .