"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 1505

1505 Ebû Humeyd es-Sâidî (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Biz, Peygamber’in beraberinde Tebük gazvesine gittik. Peygamber Vâdî’l-Kurâ’ya vardığı zaman, kendi bahçesinde çalışan bir kadına tesadüf etti. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) sahâbîlerine:

— “Şu bahçedeki hurmayı tahmin ediniz” buyurdu.

(Biz tahmîn ettik.) Rasûlüllah da on vesk tahmîn etti. Akabinde bahçe sahibesi olan kadına:

— ” (Hurma toplarken) buradan ne kadar kîle hurma çıkacağını say!” buyurdu.

Tebük’e geldiğimizde Rasûlüllah:

— “Dikkat ediniz! Bu gece muhakkak şiddetli bir rüzgâr esecektir. Sakın kimse bulunduğu yerden ayağa kalkmasın! Beraberinde devesi olan da devesini sıkı bağlasın!” buyurdu.

Bu emir üzerine biz de develerimizi sıkı bağladık. Ve (hakîkaten o gece) şiddetli bir rüzgâr esti. O sırada birisi ayağa kalkmıştı. Rüzgâr onu Tayy Dağı’na sürükleyip attı. Bu sefer sırasında Eyle Meliki, Peygamber’e (Düldül adlı) beyaz bir katır hediye etmiş ve bir bürde giydirmişti. Peygamber de bu Melike deniz kenarındaki beldeleri halkı için bir emir-nâme yazdırmıştı.

(Dönüşte) Peygamber Vâdî’l-Kurâ’ya gelince, hurmalık sahibesi olan kadına:

— “Bahçen ne mıkdâr hurma getirdi?” diye sordu. O:

— Allah Elçisi’nin tahmîni veçhile on vesk getirdi, dedi. Nihayet (sefer hey’eti Medîne’ye yaklaşınca) Peygamber:

— “Ben Medine’ye (yetişmek için) acele edeceğim. Sizden her kim benim beraberimde bir ân evvel Medîne’ye varmak isterse acele etsin!” buyurdu.

(Râvî dedi ki:) İbn Bekkâr burada bir söz söyledi ki, ma’nâsı şöyledir: Peygamber Medîne’ye yaklaşıp, uzaktan görünce de (eliyle işaret edip):

— “İşte Tâbe!”. buyurdu.

Uhud’u görünce de:

— “İşte dağcağız! Uhud bizleri sever, biz de onu severiz!” buyurdu.

(Sonra berâberindekilere:)

— “Dikkat edin! Sizlere Ensâr mahallelerinin en hayırlısını haber vereyim!” buyurdu.

Sahâbîler:

— Evet, haber ver! dediler. Rasûlüllah:

— ” (Evvelâ) Neccâr oğulları yurtları, sonra Abdu’l-Eşhel oğulları yurtları, sonra Sâide oğulları yurtları, yahut el-Hâris ibnu ‘l-Hazrec oğulları yurtları ve (hulâsa) bütün Ensâr yurtlarında hayır vardır” buyurdu.