"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 1500

Ve kişiyi istemekten men’ edici zenginliğin mikdârı ne kadardır? Ve (bu hususta) Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in: “Lâkin (hakîkî) miskin, kendini geçindirecek şeyi bulunmayandır…” kavli ile Yüce Allah’ın şu kavli vardır:

(Sadakalar) Allah yolunda kendilerini vakfetmiş fakirler içindir ki, onlar yeryüzünde dolaşmaya muktedir olmazlar. Hâllerini bilmeyen, iffet ve istiğnalarından dolayı onları zenginler sanır. Sen o gibileri simalarından tanırsın. Onlar insanlardan yüzsüzlük edip de (birşey) istemezler. Siz (hakk yolunda) ne mal harcarsanız, şübhesiz Allah onu hakkıyle bilicidir” (el-Bakara: 273)

1500 Bana Muhammed ibn Ziyâd haber verip şöyle dedi: Ben Ebû Hureyre (radıyallahü anh)’den işittim ki, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Halkın kendisine bir iki lokma, bir iki hurma verdiği dilenci makûlesi kişi miskin değildir. Lâkin (hakîkî) miskin, kendini geçindirecek şeye mâlik olmayan ve istemekten haya eden yahut insanlardan yüzsüzce istemeyen iffetli, nezîh kimsedir”.