"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 1430

Yüce Allah’ın: “Allah ribânın bereketini tamamen giderir; sadaka (sı verilen mal)ları ise artırır. Allah (haramı halâl tanımakta ısrar eden) çok kâfir, çok günahkâr hiçbir kimseyi sevmez. Îmân eden, iyi iyi amellerde bulunan, namazı dosdoğru kılan, bir de zekâtı veren kimseler; işte onların Rabbleri indinde mükâfatları vardır. Onlara hiçbir korku yoktur, onlar mahzun da olacak değillerdir” (el-Bakara: 276-277)

Kavlinden Dolayı Sadakanın Halal Kazançtan Yapılması Bâbı

1430- Bize Abdullah ibn Munîr tahdîs etti. O, Ebu’n-Nadr’ın şöyle dediğini işitmiştir: Bize Abdurrahmân -ki o, Ibnu Abdillah ibn Dinar’dır-, Bâbası Abdullah’tan; o da Ebû Salih’ten tahdîs etti ki, Ebû Hureyre (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

“Kim halâl kazancından bir hurma değerinde bir sadaka verirse -ki Allah halâl maldan verilen sadakadan başka hiçbir sadakayı kabul etmez- işte Allah bu halâl sadakayı sağ eliyle kabul eder. Sonra o tek hurma değerindeki sadakayı, dağ gibi oluncaya kadar, sizin birinizin sütten ayrılmış tayını büyütüşü gibi, sadaka sahibi için dikkatle büyütür”.

Bu hadîsi Abdullah ibn Dînâr’dan rivayet etmede Süleyman ibn Bilâl, Abdurrahmân’a mutâbaat etmiştir.