"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 1418

1418 Bize Hammâd ibnu Zeyd tahdîs edip şöyle dedi: Bize Ebû Hamze (Nasr ibn İmrân) tahdîs edip şöyle dedi: Ben İbn Abbâs radıyallahü anhüma’tan işittim, şöyle diyordu: Abdu’l-Kays hey’eti Peygamber’e geldiler ve:

— Yâ Rasûlallah! Bu topluluk Rabîa kabîlesindendir. Seninle bizim aramıza Mudâr kâfirleri girmiştir. Biz sana yalnız haram ay içinde ulaşabiliriz. O hâlde sen bize kestirme bir şey emret de bizler onu senden alalım ve arkamızda kalan kimselerimizi de ona çağıralım, dediler.

Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem);

— “Ben size dört şey emrediyor ve dört şeyden de nehyediyorum: Allah’a îmân etmek ve Lâ ilahe ille’llah (Allah’tan başka tanrı yoktur hakikatine) şehâdet etmek” buyurdu ve (parmağını) eliyle şöyle bağladı; devamla: “Namazı kılmak, zekâtı vermek ve ganimet aldığınız şeylerin beşte birini (devlete) vermenizdir. Ve sizleri dubbâı’, hantem, nakîr ve müzeffet (denilen kablarda yapılan içkiler) den nehyediyorum” buyurdu..

Ve Süleyman ibn Harb ile Ebu’n-Nu’mân Muhammed ibnu’l-Fadl es-Sedûsî, Hammâd ibn Zeyd’den; “Allah’a îmân, Lâ ilahe ille’llah (Allah’tan başka tanrı yoktur) diye şehâdet etmektir” şeklinde söylemişlerdir.