"Enter"a basıp içeriğe geçin

Buhari 97

97 Âmir eş-Şa’bî dedi ki: Bana Ebû Burde, babası Ebû Musa’dan tahdîs etti. Ebû Musa (radıyallahü anh) şöyle demiştir: Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyuruyordu:

“Üç kişinin ikişer ecri vardır: Bunlardan biri Kitâb ehlinden olup da hem kendi peygamberine, hem de Muhammed’e îmân eden kimsedir. Diğeri köle edilmiş bir kuldur ki, hem Allah’ın hakkını, hem de efendilerinin hakkını eda ettiğinde (o da iki ecre nail olur). Üçüncüsü öyle bir kimsedir ki, yanında tasarruf edeceği bir câriye bulunur da onu edeblendirir, amma (şiddetten uzak olarak) güzel güzel edeblendirir ve onu iyice öğretir, lâkin (yine rıfk ile) güzel güzel öğretimini tamamlar, bundan sonra da onu hürriyete kavuşturup onunla evlenir. İşte boylesinin de iki ecri vardır”.

Bu hadîsi söyledikten sonra Âmir eş-Şa’bî, kendi muhatabına: İşte bu bilgiyi biz sana hiçbir bedel istemeksizin veriyoruz. Halbuki vaktiyle Peygamber zamanında bundan küçük bir mes’ele için tâ Medine’ye kadar bineğe binilip yolculuk edilirdi, dedi.